Padělek NV6N - 30h - tm. žlutoolivové
V době, kdy se ve filatelistických periodikách psalo o padělcích známek vzniklé odbarvením, jsem i já měl možnost narazit na jeden z takovýchto padělků.   

Padělek NV6N - 30h - tm. žlutoolivové

   

Jednalo se o známku novinovou, konkrétně NV6N - 30 h, u známek novinových z naší první emise, která představuje Sokola v letu. Patří k naší první emisi novinových známek a některé exempláře patří mezi hledané. Jedná se většinou o svislá 20h a 10h, dále meziarší vodorovná, kde jsou různé kombinace s jinými známkami a známkami z jiných emisí, např. kombinované meziarší novinové a známek Hradčan, též takzvané kříže z meziarší - (soutisky 2 meziarší) dále mezi hledané exempláře z emise novinových známek patří zkusmé tisky této emise, tisky makulaturní, desková čísla patří také za zajímavost, dále se mnozí sběratelé věnují nepřepážkovému a neúřednímu zoubkování, odchylkám barev jednotlivých známek, typologii, deskovým vadám a nevydaným známkám.

Novinová známka 30h - hnědá - vydaná


U nevydaných známek jsou známy dvě hodnoty 20h fialová NV5N a NV6N 30h žlutoolivová a tm. olivová. Filatelistická literatura (4. díl monografie čs. známek) uvádí známku jako ZT, ale vzhledem k jejímu provedení (známkový papír s lepem) však není vyloučeno, že může jít o známku nevydanou pro nevhodnou barvu (podobně jako NV5N).NV6N - 30h je v katalozích - POFIS i Merkur Revue zařazována mezi známky nevydané, znalecké značky, které se na těchto exemplářích nalézají jsou v poloze pro známky nevydané.

Ve sbírce mám **NV5N 20h fialovou, u tohoto exempláře mohu předložit i ZT této hodnoty (NV - 5 N zkusmý tisk na hnědém papíru), NV6N 30h - žlutoolivová - tento exemplář mám sice po nálepce, ale samozřejmě se znaleckou značkou, dále vlastním ** blok nevydaných známek NV6Nb - 30 h - tmavohnědé, tento exemplář je taktéž zkoušen znalcem a poloha znalecké značky odpovídá poloze nevydané známky. Navíc blok pochází z horního okraje, takže lze snadno určit jednotlivá známková pole a TD. Pokud jde toto identifikovat a určit u takto vzácných exemplářů, je to dobré zjištění pro každého sběratele. Problém ale vzniká v případě, pokud nemůže určit bezpečně odstín a nemáme žádný další srovnávací materiál. Zde pak musíme požádat o pomoc znalce. Navíc, pokud exemplář nemá žádnou znaleckou značku je to velmi nepováženou.

        NV5N - nevydaná 20h - fialová                                    NV5N - nevydaná 20h                       Zkusmý tisk 20h fialové na nahnědlém papíru
                                                                                    - rub s polohou znalecké značky

       


Před časem jsem na jedné z internetových aukcí narazil na podobný kousek - NV6N 30 h nevydaná, v barvě tm. olivové - takto zněl popisek aukce. Už při prvním zjištění jsem si v duchu říkal, že ta barva poněkud nesedí s barvou onoho 4bloku, který vlastním. No ale ze zkušenosti vím, že zobrazované barvy na internetu nemusí odpovídat těm skutečným, jelikož ne každý má dokonalé snímací zařízení. Proto jsem byl celkem klidný, ale stále ve mně hlodalo kdesi vzadu podezření.

Navíc při dotazu na prodávajícího mi bylo sděleno, že exemplář nemá žádnou znaleckou značku. Přesto jsem tento exemplář nakonec vydražil. Po dodání exempláře, jsem zjistil při porovnání s mě dostupným materiálem a to s blokem NV6N tmavohnědá a se samostatnou známkou (po nálepce) NV6Na - 30 h žlutoolivová, odstín nepasuje ani k jednomu exempláři.

Po poradě s kolegy, kteří se zabývají novinovými známkami - sekce novinových známek při Společnosti sběratelů československých knihtiskových známek, jsem došel k rozhodnutí, že požádám o pomoc znalce a exemplář jsem předložil ke studiu.

Kolega se kterým mám velmi dobré kontakty, kupoval jsem od něj onen 4blok a nějaké další pěkné známky se snažil přijít věci také na kloub, známku - obrázek, jsem mu poslal a jeho odpověď byla zajímavá:
" U 30ti haléřové jsem si myslel,že to bude zkusmý tisk zelenoolivová. Ale jedná se o ZP 46 TD 2-36!! A to se mi zdá divné.Je však možné,že prováděli zkoušky tisku z nově vyrobených TD".

Za nedlouho jsem obdržel výsledek a to že známka je padělek, vzniklý odbarvením. Dá se to zjistit tak, že při neskenování jejího obrazu na větší počet dpi, jsou vidět jasné zásahy, které neodpovídají při tisku.  

NV06N - 30h žlutoolivová - I TD - 68ZP                                    rub známky  * NV6N - poloha znalecké značky 
(exemplář po nálepce - * )                                           

                     

4blok NV6Na) - tm. olivové - I TD ZP4, 14, 5 a 15                       4blok - polohy znaleckých značek

           

Z toho plyne ponaučení, které jsem již opakoval několikrát, a to: "Nekupovat žádnou dražší známku bez znalecké značky!!"

Tomáš Fijala

Navštivte a přidejte do oblíbených: www.tomfijala.cz - vše co potřebujete vědět o čs. filatelii