MAIN PAGE /
HLAVNÍ STRANA:

English versionGerman version

       

Japhila ww philatelic e-zine . Japhila filatelistický on line magazín
ON LINE MAGAZÍN O FILATELII A SBĚRATELSTVÍ ...
http://www.japhila.cz/


EVROPSKÁ VÝSTAVA POŠTOVNÍCH ZNÁMEK
BRNO 2005

 

Reklama:

Filatelie . Dům filatelie Profil . POFIS

Welcome

Svaz českých filatelistů 

 

  V úterý 10. května 2005 se pro filatelistickou i nefilatelistickou veřejnost otevřely brány Evropské výstavy poštovních známek BRNO 2005, která se koná na brněnském Výstavišti. Tato dlouho očekávaná vrcholná filatelistická akce je výsledkem několikaleté obětavé spolupráce mnoha členů Svazu českých filatelistů a pracovníků České pošty, s.p. Výstava se koná v roce, kdy si připomínáme 100. výročí konání slavné bitvy tří císařů, která se odehrála nedaleko Brna, u Slavkova. V roce 2005 uplyne také 60 let od vzniku OSN, jejíž součástí je i Světová poštovní unie.

V pavilonu D výstaviště návštěvníci najdou filatelistické exponáty všech soutěžních tříd vystavovatelů ze čtyřiceti zemí (s výjimkou literatury). Jsou zde umístěny i stánky obchodníků s poštovními známkami a stánky zahraničních poštovních správ; nechybějí ani expozice České pošty a jejího Poštovního muzea. Ta zde představuje výběr poštovních známek České republiky z let 1993-2005 a to s přihlédnutím k jejich ocenění v národních i mezinárodních anketách o nejkrásnější poštovní známky roku. Exponáty jsou doplněny ukázkami výtvarných předloh a liniových rozkreseb. Poštovní muzeum pro návštěvníky rovněž připravuje ukázky tiskových technik používaných při výrobě českých poštovních známek. Vystaveny jsou například originální destičky známky - 20 Kč Alois Bubák z emise Umělecká díla na známkách 2004, tištěné unikátní tiskovou technikou - ocelotiskem z plochých desek, i z nich zhotovené moletované tiskové desky a jejich otisky, jak pro jednotlivé barvy, tak i v postupných soutiscích. K vidění jsou i ukázky vícebarevného ofsetu kombinovaného s ocelotiskem z plochých desek, a to aršíku Chovatelství - Akvarijní rybičky z roku 2003. V dalších exponátech Poštovního muzea si návštěvníci mohou prohlédnout trojrozměrné sbírkové předměty - z období rakouské monarchie a meziválečné československé republiky, například poštovní schránky, štíty, součásti uniforem a podobně.

Filatelisty jistě velmi zajímá část expozice Poštovního muzea, která představí první československé poštovní známky - Hradčany z roku 1918. Jsou zde vystaveny původní výtvarné návrhy Alfonse Muchy, perokresby pro jednotlivé varianty obrazu známek, ukázky nezoubkovaných i perforovaných známek a ukázky frankatur na dobové korespondenci. Samostatná část exponátu je věnována první novinové známce světa - modrému Merkuru z roku 1851. Třešničkou na dortu je světový unikát - jejich osmdesátiblok, jehož osudy se v důsledku dávné loupeže dostaly i na stránky detektivní literatury a plátna kin. Tento unikát je umístěn v pavilonu Brno, kde jsou představeny nesoutěžní exponáty. V přízemí je Čestná třída, v níž se návštěvníkům představuje po 27 letech červený a modrý Mauritius ze sbírky britské královny.

OV BRNO 2005 
10.5.2005

 

 

      

 

 

PROFILY:

LADISLAV DVOŘÁČEK - František Beneš
NEDOCEŇOVANÉ ZNÁMKY ČESKOSLOVENSKA - Jan Karásek

LADISLAV FISCHMEISTER - František Beneš
ENRICO STANKO VRÁZ & JOSEF KOŘENSKÝ, Břetislav Janík
FRANCOIS FOURNIER - geniální padělatel ke škodě sběratelů, Břetislav Janík
ARŠÍK "KDE DOMOV MůJ?", Peter Hoffmann, Švédsko
JOSEF HERČÍK A 1. grafická společnost
ONDRÁČEK Miloš, český grafik a rytec
MISTŘI PERA: Pierre MAHÉ & Jean Baptista Phillip Constant MOENS
DÍLA NĚMECKÝCH tvůrců na československých poštovních známkách
LEXIKON českých a slovenských autorů a rytců poštovních známek
KDO JE DĚVČÁTKO Z POŠTOVNÍ ZNÁMKY?, Karel Černý
NĚMECKÉ MĚSTEČKO NA SLOVENSKÉM ARŠÍKU? Gerhard Batz
MISTR JOSEF HERČÍK, IN MEMORIAM
DÍKY, PANE MOENSI
BOHUMIL HEINZ
FILIP DE FERRARI - Pan Filatelista - Pan Ferrari

 


KONTAKT:

Since 17.5.1999
 
Inet since 17.05.1999 
 Last edit: 24.01.2008
 ISSN 1212-8945
 © 1999-2008 BRETISLAV JANIK
 
EDITOR & BOARD / VYDAVATEL & REDAKČNÍ RADA

 

 

NAVRCHOLU.cz